Ce simt adolescentii despre ei insisi?
30 martie 2017
Relația terapeut-shadow
3 septembrie 2020
Toate

Ce este un Shadow/facilitator?

Shadow/facilitator sau însoțitor este persoana care însoțește copilul cu anumite deficiențe sau dizabilități în activitățile sale zilnice. Acesta are ca obiectiv profesional integrarea copilului în mediul și în grupul de copii, compensarea lipsurilor pe care acesta le manifestă și încurajarea lui că este capabil.

Fiecare copil simte nevoia de un sprijin, de o persoană care să-i ofere validare și înțelegere necondiționată. Educatorului îi este peste mână să împartă atenție și înțelegere în același fel și în aceeași măsură tuturor copiilor pe care îi are în grupă. Astfel, shadow-ul este atât un ajutor pentru copil, cât și pentru educator, lucrând de cele mai multe ori în aceeași echipă și pentru același scop.

Shadow-ul leagă o relație cu copilul pe care îl are în grijă, începe să îi cunoască lipsurile, deficiențele, hobby-urile, lucrurile care îl bucură, enervează sau supără, și găsește împreună cu părintele, educatorul și copii din grupă, o soluție pentru a gestiona pornirile, acțiunile sau comportamentele neavantajoase atât pentru copil, cât și pentru educatoare și ceilalți copii din grupă.

Principalele abilități pe care un shadow le dobândește și le folosește sunt fermitatea, vocea calmă, răbdarea și empatia. Astfel, copilul înțelege cu blândețe ce înseamnă limita și respectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *