Comunicarea
8 septembrie 2020
Comunicarea non-verbală
12 septembrie 2020
Toate

Comunicarea eficientă

Comunicarea înseamnă dialog, un schimb de informații, o împărtășire a unor trăiri și stări.  Comunicarea eficientă este comunicarea care include totodată și ascultarea atentă, empatică, eliberată de propriile convingeri și de gândul că ceilalți o vor face. Aceasta surprinde relația bazată pe încredere și respect dintre cele două persoane aflate în dialog. Cu toții comunicăm, însă conștientizăm rareori că și ascultăm ce ne transmite celălalt, nu doar auzim ce ne spune.

Este necesar să lămurim diferența de sens în ceea ce privesc acești doi termeni. Când auzim o persoană, ceea ce ne spune, trece ca un vânt rece și lin pe lângă urechile noastre, este trecător. Pe de altă parte, când ascultăm, trecem prin filtrul propriei minți informația, emitem păreri sau oferim sfaturi, rezonăm cu sentimentele celuilalt, devenim empatici cu privire la ce ne este transmis. Această diferență inițiază un dialog de calitate și înțelegerea conceptului de comunicare eficientă.

Prin comunicare eficientă exprimăm ceea ce suntem, ceea ce simțim, ceea ce ne reprezintă ca valori și principii, prin mesaje încărcate emoțional, care ajung să inspire și să trezească trăiri și conștientizări, uneori profunde, care pot schimba perspectivele de viață ale individului. Iar alteori conștientizări mai puțin profunde, dar care deasemenea îmbunătățesc calitatea vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *