Inteligenta spirituala
10 ianuarie 2017
Consiliere psihologica
4 februarie 2017
Toate

Inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala si importanta ei în cresterea si educarea copiilor

Asociaţia  noastră  propune o gamă largă de jocuri şi activităţi care facilitează dezvoltarea abilităţilor specifice inteligenţei emoţionale: empatia, integrarea într-un grup, bunele maniere, perseverenţa, controlul emoţiilor etc.

Cu ajutorul acestor jocuri, copiii dumneavoastră vor învăţa să comunice mai bine cu ceilalţi, să devină mai adaptabili şi mai încrezători în propriile forţe şi să depăşească momentele dificile.

Viata de familie este prima scoala a emotiilor. In acest creuzet intim, invatam sa recunoastem atat emotiile proprii, cat si reactiile celorlalti la emotiile noastre; cum sa gandim aceste emotii si cum sa ne alegem reactiile; cum sa citim si sa ne exprimam sperantele si temerile. Aceasta şcoala emoţionala nu inseamna doar ceea ce le spun parintii copiilor lor sau ceea ce fac pentru ei; ea presupune de asemenea modelele oferite de parinti in ce priveste felul de a-si trata propriile emotii si pe cele care apar in relaţia sot-sotie.

Daniel Goleman

Inteligenţa emotională este abilitatea de a identifica, folosi, înţelege, şi de a gestiona emoţiile într-un mod pozitiv şi constructiv. Este atât recunoaşterea propriei stări emoţionale, cât şi a stărilor emoţionale ale altora. Inteligenţa emotională este, de asemenea, relaţionarea cu alte persoane într-un anumit fel, atrăgând oamenii în jurul tău.

Inteligenţa emotională (EQ) presupune în primul rând conştientizare de sine, autodisciplină şi empatie. Ea ne ajută să ne dăm seama de felul în care ne controlăm impulsurile şi sentimentele. Vestea bună este faptul că inteligenţa emotională poate fi îmbunătăţită. Deşi copilăria este extrem de importantă în punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligenţei emoţionale, ea poate fi îmbunătăţită şi cultivată inclusiv la vârstă adultă.

Lumea emoţiilor este extrem de complexă, năucitoare chiar. Inteligenţa emotională te poate ajuta să găseşti calea cea mai potrivită pentru a face faţă turbulenţelor.
Dacă ne putem gestiona emoţiile, adică dobândim abilitatea de a ne conecta emoţiile cu gândurile, deciziile noastre vor fi mai eficiente, iar capacitatea noastră de adaptare va creşte.

De ce unii oameni își revin imediat după o situație neplăcută, iar alții au nevoie de ani întregi să treacă peste un necaz? De ce unii par să rezoneze mereu cu cei din jur, în timp ce alții rămân insensibili la emoțiile celorlalți? De ce există optimiști incurabili și pesimiști care nu se pot schimba?

Așa cum ne naștem cu un ADN unic, tot astfel fiecare dintre noi are propriul Stil Emoțional, ce are, în concepția autorilor, șase dimensiuni: Atenția, Perspectiva, Reziliența, Conștiința de Sine, Sensibilitatea la Context și Intuiția Socială. Împreună, ele determină ceea ce numim inteligența emoțională, iar combinarea lor în proporții diferite explică de ce fiecare dintre noi răspunde într-un mod propriu la evenimentele din viața sa.

După 30 de ani de studiu al chimiei creierului, cercetătorii ne dezvăluie modul în care tiparele noastre cerebrale ne pot schimba viața și ce putem face pentru a ne îmbunătăți răspunsurile emoționale, folosind în acest scop inclusiv meditația. Printr-o analiză aprofundată a legăturii minte – corp, precum și a unor boli precum autismul și depresia, se trece dincolo de psihologie și de neuroștiință învățând cum să atingem starea de bine și să avem o viață împlinită.


UN MODEL PENTRU COPILUL TAU

În calitate de părinti, arătaţi-i copilului vostru  ce înseamnă să fii uman cu adevarat. Să fii puternic nu înseamnă că întotdeauna tot ceea ce îţi propui îţi şi iese aşa cum vrei tu. Puternic înseamnă să fii perseverent şi să te mobilizezi după fiecare eşec.

De asemenea este foarte important sa ştie ca eşecul este de fapt o lectie, un pas mai aproape de succes. Daca copilul invata teama de eşec automat se va teme şi de succes. De ce? Pentru ca eşecul şi succesul sunt doua feţe ale aceleeaşi monede.

Discutaţi cu cei mici despre felul în care vă simtiţi fizic atunci când sunteţi supăraţi, nervoşi, fericiţi sau linistiţi. Când copilul  dumneavoastră  va trece prin stări asemănătoare el va fi capabil să le recunoască şi cu îndrumare să le înţeleagă şi să le gestioneze.


 

Inteligenta emotionala (EQ), reprezentata de abilitatile emotionale si sociale, este considerata la fel de importanta ca inteligenta cognitiva (IQ). Spre deosebire insa de aceasta din urma, inteligenta emotionala a copiilor poate fi stimulata la orice varsta.

Astfel, copiii isi vor putea insusi aptitudinile fundamentale pentru o viata normala si fericita, isi vor consolida trasaturile de caracter esentiale.

Strategiile aplicate de noi sunt lectii si idei practice, cu aplicare rapida, care ii ajuta pe parinti sa rezolve problemele de zi cu zi, fie ca este vorba despre trezitul de dimineata, despre furia sau ostilitatea celor mici sau a adolescentilor, de rezolvarea temelor, de asumarea indatoririlor casnice, de privitul la televizor sau obiceiurile de somn, chiar despre alegerea unei cariere sau a primei slujbe. Invatand sa comunicati cu copiii dumneavoastra, va veti bucura impreuna de o familie armonioasa si afectuoasa.

Copiii vor deveni mai echilibrati emotional, iar siguranta si increderea lor in sine va creste, curiozitatea lor isi va gasi cai firesti de exteriorizare, vor invata cum sa-si cistige independenta si autenticitatea in gandire si comportament, isi vor dezvolta capacitatea de a face alegeri responsabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *