Psihotrauma (I)
28 noiembrie 2016
Inteligenta emotionala
2 februarie 2017
Toate

Inteligenta spirituala

Prin psihoterapie se urmareste si dezvoltarea inteligentei spirituale

Daca inteligenta emotionala este asociata cu partea dreapta a creierului, inteligenta intelectuala este asociata cu partea stanga a creierului, neurologic vorbind, SQ-ul corespunde cu activarea intregului creier. Inteligenta spirituala (SQ = Spiritual Quotient) este o calitate innascuta a unei persoane, o dimensiune care integreaza atat inteligenta intelectuala, cat si inteligenta emotionala. Inteligenta spirituala este o inteligenta exclusiv umana.

Au animalele sau computerele sau robotii acest tip de inteligenta? NU.

Inteligenta spirituala este o trasatura specifica doar fiintei umane.

De ce este important sa iti dezvolti inteligenta spirituala? Constientizand si dezvoltand inteligenta spirituala vei reusi sa iti transformi sentimentele negative in sentimente pozitive, sa dai un sens vietii tale (sau mai mult sens!), sa sporesti gradul de implinire personala, sa atingi implinirea personala, profesionala si interioara.
Intr-un grad mai mare sau mai mic, inteligenta spirituala exista in fiecare din noi
Inteligenta spirituala trebuie trezita si adusa la viata. Va intrebati de ce? Conectarea la inteligenta noastra spirituala este cea mai autentica si sincera calatorie inspre autodescoperirea sinelui, a celorlalti si a lumii in care traim. Inteligenta spirituala faciliteaza performanta, creativitatea, schimbarea, capacitatea de adaptarea, starea de pace si de liniste, intelepciunea, bucuria, entuziasmul, purificarea si reinvierea sinelui dupa durere. Ea te ajuta sa traiesti in armonie cu valorile tale cele mai inalte si sa te indrepti catre scopurile tale in viata.

Diferenta dintre Inteligenta Spirituala si Spiritualitate

“A fi inteligent spiritual inseamna a gandi, a actiona si a interactiona dintr-o constientizare a sinelui ca spirit, iar nu ca forma, suflet sau corp. Cei mai multi dintre noi suntem invatati sa credem ca suntem formele noastre fizice. Ne identificam cu trupul nostru sau cu etichetele pe care le dam trupurilor noastre precum nationalitate, rasa, gen si profesie. Acest simt fals al sinelui este ceea ce creeaza teama, manie si tristete in viata. Aceste emotii sunt intotdeauna rezultatul egoului. Egoul blocheaza accesul la adevarata noastra natura spirituala care este pasnica, iubitoare si plina de veselie”, spuneAnuradha Varma, autoarea aceluiasi articol.

Inteligenta spirituala inseamna sa poti sa iti educi constiinta, sa tii cont de ea si sa asculti de ea. Totodata, inteligenta spirituala inseamna sa adresezi intrebari propriei persoane si sa fii pregatit pentru a-ti trai raspunsurile.

Intr-un articol aparut in publicatia sourcesofinsight.com, Stephen Covey sugereaza anumite modalitati de a ne dezvolta inteligenta spirituala. Citirea unei carti si meditatia, afundarea in muzica si literatura de calitate, gasirea unei modalitati de a comunica cu natura, mentinerea fidelitatii fata de valorile tale cele mai inalte, a incerca sa contribui la o cauza anume, toate acestea sunt metode ideale pentru a spori inteligenta spirituala, este de parere Covey.

Inteligenta spirituala facilieaza performanta, creativitatea, schimbarea, capacitatea de adaptarea, starea de pace si de liniste, intelepciunea, bucuria, entuziasmul. Conectarea la SQ este cea mai autentica si sincera calatorie inspre autodescoperirea sinelui, a celorlalti si a lumii in care traim.

Daca ai curajul de a porni intr-o lunga si continua calatorie de autodescoperire, fara a-i lasa pe altii sa te intoarca din cale…. Daca iubirea te ridica intr-un vartej de fericire… Daca poti sa iti lasi inima sa simta autentic si sa gandeasca integru… Daca poti sa vibrezi de bucurie si sa tremuri de fericire… Daca vibrezi de suferinta in interior si totusi chipul tau tradeaza liniste… Daca poti sa arzi de bucurie sau durere… si sa-ti asumi 100% responsabilitate pentru ceea ce simti. Daca ramai fidel celorlalti, insa nu uiti sa ramai fidel fata de tine. Daca esti pregatit sa lasi mastile sa cada si sa-ti imbratisezi cu dragoste adevarul despre cine esti, cu acceptare posibilitatea despre cine vei fi… Daca lasi entuziasmul sa-ti fluture incantarea in zambet… Daca iti deschizi inima oricand si pentru oricine… Daca inchizi inima cand este ranita si o deschizi din nou pentru oricine, oricand uitand ca a fost strapunsa… Daca in viata vezi atingere. in atingere vezi divinitate, in divinitate vezi un scop maret… Daca incerci sa atingi cerul si sa uiti de limite…

Daca simti ca ceea ce faci este conectat la ceea ce face cineva mai mare decat tine… Daca ceri respect lumii si primesti intors respectul lumii… Daca constientizezi prin ceea ce faci prezenta unei energii divine sau superioare… Daca dincolo de orice masca pe care o lasi sa cada ramai transparent si pur… Daca locuiesti in tine insati si nu in altii… Daca reusesti sa te conectezi la existenta fara sa devii sclavul ei, sclavul celorlalti… Daca reusesti sa lasi pe altii sa te invete, fara sa devii sclav… Daca reusesti sa ii inveti pe altii, fara sa devii stapan… Daca stii ca AI, DETII si cu toate acestea intelegi ca nimic nu iti apartine, nu duci nimic cu tine pentru o eternitate… Daca stii ce inseamna pacea. Pacea…. Daca esti capabil sa simti mila, compasiune si iubire si sa nu le confunzi intre ele… Daca lupti cu insetare si fara renuntare in numele unui vis de iubire sau de viata… Daca poti sa induri suferinta si umerii ti s-au facut grei si mici sub povara ei. Daca inima ta naste visuri la care nu renunta niciodata…

9 caracteristici ale Inteligentei Spirituale:

  • capacitatea de a infrunta durerea, tragedia sau suferinta si de a accepta propriile greseli si a invata din ele
  • capacitatea de a fi holistic, receptiv si deschis la tot, putand sesiza relatiile si legaturile care exista intre lucruri
  • constientizarea sinelui: a sti cine esti cu adevarat si a sti ca esti conectat la intreg universul
  • abilitatea de a celebra diversitatea: a fi recunoscator pentru faptul ca esti diferit de ceilalti
  • abilitatea de a intreba “de ce”
  • independenta de context – curajul de a fi independent si altfel, curajul de a nu te adapta conventiilor
  • capacitatea de a RE-pune in rama, de a integra un lucru sau o situatie anume, intr-un context anume
  • spontaneitatea – abilitatea de a raspunde lumii intr-un mod corespunzator, fara toane sau frica
  • capacitatea de a te lasa condusa de viziuni, valori sau idealism.

„Punctul lui Dumnezeu”…

Inteligenta spirituala exista si este considerata o dimensiune importanta a inteligentei. Ea nu are nimic de a face cu religia sau religiozitatea. Oamenii de stiinta atesta existenta unei anumite zone-Dumnezeu in creier. „Punctul lui Dumnezeu” a fost studiat de Persinger si de Ramachandran, fiind considerat a fi un centru spiritual incorporat in creier. Se pare ca punctul lui Dumnezeu este localizat la nivelul conexiunilor neuronale din lobii temporali. In cadrul cercetarilor si a testelor efectuate, au fost efectuate scanari cu emisii pozitronice. Oamenii de stiinta au constatat ca ariile neuronale se luminau ori de cate ori participantii la experiment purtau conversatii spirituale sau care il aveau in centru pe Dumnezeu. Creierul, nu doar inima, este sensibil fata de astfel de valori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *