Logopedie
5 martie 2017
Ce simt adolescentii despre ei insisi?
30 martie 2017
Toate

Terapie ocupationala

Obiectivele terapiei ocupationale constau intr-un program ce vizeaza indrumarea pacientului catre activitati si cresterea independentei in acestea

Terapia ocupationala este arta si stiinta directionarii individului bolnav spre participarea la anumite activitati pentru a-si reface, intari sau imbunatati performantele, spre a facilita insusirea acelor abilitati si functii care sunt necesare pentru diminuarea sau corectarea patologiei, pentru mentinerea starii de sanatate. Practic prin terapie ocupationala se intelege utilizarea terapeutica a activitatilor de zi cu zi de viata (ocupatii), cu persoane fizice sau grupuri, in scopul participarii la roluri si situatii acasa, la scoala, la locul de munca, in comunitate, si altele.

  • acasa

  • la scoala

  • in societate

  • la serviciu

De ce avem nevoie de terapie ocupationala?

  • Părinţii unei persoane cu dizabilităţi au nevoie de suport specializat în demersul de înţelegere şi de acceptare a situaţiei în care se află şi în dobândirea de competenţe parentale în ceea ce priveşte creşterea, îngrijirea şi educarea acestora avand ca scop ajungerea persoanei la o autonomie sociala minimă. În recuperarea persoanei cu dizabilităţi este foarte important să se ţină cont, nu numai de disfuncţiile şi de limitările sale, ci şi de potenţialul său, nevoile şi preferinţele sale de învăţare, de mediul său familial şi social.
  • Terapeuţii ocupaţionali se preocupă să ajute oamenii să se implice în activităţile zilnice pe care aceştia le găsesc ca având o însemnătate şi un scop. Domeniul terapiei ocupaţionale izvorăşte din interesul pe care îl are profesia pentru abilitatea fiinţelor umane de a se implica în activităţile zilnice. Termenul general pe care terapeuţii ocupaţionali îl folosesc pentru a captura sensul larg al “activităţilor zilnice” este “ocupaţia”.
  • Profesia are în vedere ocupaţia atât ca mijloc cât şi ca scop. Intervenţia prin terapie ocupaţională poate implica folosirea terapeutică a ocupaţiei ca şi mijloc sau metodă de modificare a performanţei. Scopul intervenţiei prin terapie ocupaţională apare prin implicarea îmbunătăţită în ocupaţii care au însemnătate pentru pacient.
  • Ambii termeni : “ocupaţie” şi “activitate” sunt folosiţi de terapeuţii ocupaţionali pentru a descrie participarea la preocupările de zi cu zi. Ocupaţiile sunt în general considerate ca fiind activităţi ce prezintă o însemnătate şi scop unice în viaţa persoanei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *